Brasiliassa grillaus (churrasco) on erittäin suosittua,
esimerkiksi kummassakin melko pienessä lähikaupassamme on runsaasti
grillaamiseen liittyviä tarvikkeita valikoimissa. Asuintalossamme, kuten
monissa lähitaloissakin, on jokaiselle parvekkeelle rakennusvaiheessa tehty
grilli. Lisäksi taloyhtiöillä on erillinen, yhteinen isompi grillauspaikka.
Jos kotigrillaaminen ei kiinnosta tai onnistu, voi mennä syömään
grilliravintolaan (churrascaria). Helmikuisella tutustumisreissullamme
paikallisoppaamme halusi tutustuttaa meidät tähän tärkeään osaan brasilialaista
kulttuuria. Grilliravintolassa tarjoilijat kiertävät pöytiä ja tuovat grillistä
lihaa. Ruokailija voi määrittää pöydässä olevalla liikennevalolla, haluaako hän
lisää vai jättääkö hän kierroksen tai pari väliin. Kierroksilla on tarjolla
erilaista lihaa: lammasta, nautaa, possua, kanaa. Lihan lisukkeet on yleensä
mahdollista valita itse noutopöydästä. Helmikuussa churrascariasta jäi mieleen
erityisesti ruuan tolkuton määrä!
Grillaus on myös suosittua vapaa-ajan vietettä perhe- ja
kaveriporukoissa. Viime lauantaina meidät kutsuttiin Jyrin työkaverin luokse
grillaamaan. Koska työkaveri asuu São Carlosissa lähes 150 kilometrin päässä
Campinasista, meidät kutsuttiin tarkemmin ottaen grillibrunssille.
Meitä oli pöydän ääressä kuusi ruokailijaa, mutta ruokaa oli
varmaankin varattu usealle kymmenelle – ruokaa oli siis valtavasti. Lihojen
valmistuessa grillissä oli tarjolla runsas alkupalakattaus: juustoa,
leikkeleitä, suolakeksejä ja leipää sekä monenlaisia levitteitä.
Grillistä saatiin erilaisia lihoja ja makkaroita. Niiden
seurana oli salaattia, riisiä, papuja ja maniokkia. Salaatti ja maniokki ovat
yleisiä grilliruokien lisukkeita, riisiä ja papuja syödään puolestaan kuulemma
joka päivä aterioilla kotona tai töissä. Jälkiruuaksi oli grillattua ananasta,
tuoreita hedelmiä sekä leivonnaisia. Ja tietysti ihan lopuksi hyvää
brasilialaista kahvia. Churrascon juomana suositaan yleensä olutta (myös viiniä
ja caipirinhaa kuulemani mukaan) mutta tällä kertaa joimme vastapuristettua
appelsiinimehua sekä vettä.
Vähän kehnompien säiden jälkeen lauantai olikin mitä mainioin päivä ulkona istuskeluun ja grillaukseen: oli aurinkoista ja lämpötila yli kolmekymmentä astetta. Brunssi venähti nelituntiseksi. Grillaamisen ja syömisen lomassa puhuimme monista asioista: säästä, Suomesta, Brasiliasta, ruuista ja ruuanlaitosta, koulutuksesta ja työstä, harrastuksista. Suurin jännityksen aiheeni grillibrunssiin liittyen oli etukäteen ollut oma erittäin puutteellinen portugalin kielen osaamiseni. Portugali-englanti -seoksella pysyi kuitenkin hyvin mukana keskustelussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti