Pääsiäinen
on kohta ohi, nyt on hyvä hetki kirjoittaa kertoa omia havaintojaan
brasilialaisten pääsiäisen vietosta. Tai oikeastaan pääsiäiseen valmistautumisesta
Campinasissa; pääsiäisen vietimme Suomessa.
Jo
muutamaa viikkoa ennen pääsiäistä kauppoihin ilmestyivät suklaamunat, jotka
olivat jättikokoisia suomalaisesta vinkkelistä. Normaalikokoisia
(brasilialaisesta näkökulmasta ilmeisestikin minikokoisia!) suklaamunia ei
ollut missään näkyvissä saati myynnissä. Ostimme kokeeksi kaksi isoa
suklaamunaa, toinen oli tummaa suklaata ja toinen valkoista suklaata.
Kummassakin tapauksessa ontto suklaamuna oli täytetty kiiltävään paperiin tai
folioon paketoiduilla suklaakonvehdeilla. Tummassa suklaamunassa konvehdit
olivat samanlaista tummaa suklaata, valkoisessa puolestaan valkoista.
Pääsiäiskoristeetkin
tulivat myyntiin samoihin aikoihin suklaamunien kanssa. Missään ei näkynyt pääsiäistipuja,
rairuohosta puhumattakaan. Keltainen väri ei myöskään ollut mitenkään dominoiva
kukkasissa, kynttilöissä tms. Selkeästi suosituin pääsiäiskoriste olivat puput.
Niitä oli monenkokoisia ja monista eri materiaaleista valmistettuina.
Kahta ruoka-ainetta ravintolat ja ruokakaupat mainostivat pääsiäiseksi ylitse muiden: lampaanlihaa ja kuivattua turskaa (bacalhau). Esimerkiksi meidän asuinalueellamme kaikki lähimmät ravintolat mainostivat pääsiäisen ajan tarjoavansa normaalista ruokalistasta poiketen erityisiä bacalhau-annoksia (lisukkeena esimerkiksi bataattia, juustokastiketta, äyriäisiä jne.). Eräiden ruokakauppojen verkkosivuilla oli saatavissa lampaan ja bacalhaun valmistusohjeita ja ehdotuksia sopiviksi lisukkeiksi. Kuivattu turska ei kuitenkaan ole mikään erityisesti pääsiäiseen rajoittuva ruoka Brasiliassa. Ainakin meidän kummassakin lähikaupassa kuivatut kalat roikkuvat jatkuvasti näkyvillä. Myös portugalin opettajamme ovat kertoneet syövänsä bacalhauta säännöllisesti ympäri vuoden.
Kahta ruoka-ainetta ravintolat ja ruokakaupat mainostivat pääsiäiseksi ylitse muiden: lampaanlihaa ja kuivattua turskaa (bacalhau). Esimerkiksi meidän asuinalueellamme kaikki lähimmät ravintolat mainostivat pääsiäisen ajan tarjoavansa normaalista ruokalistasta poiketen erityisiä bacalhau-annoksia (lisukkeena esimerkiksi bataattia, juustokastiketta, äyriäisiä jne.). Eräiden ruokakauppojen verkkosivuilla oli saatavissa lampaan ja bacalhaun valmistusohjeita ja ehdotuksia sopiviksi lisukkeiksi. Kuivattu turska ei kuitenkaan ole mikään erityisesti pääsiäiseen rajoittuva ruoka Brasiliassa. Ainakin meidän kummassakin lähikaupassa kuivatut kalat roikkuvat jatkuvasti näkyvillä. Myös portugalin opettajamme ovat kertoneet syövänsä bacalhauta säännöllisesti ympäri vuoden.
Asuinalueemme ravintolat olivat auki pääsiäisenä normaalisti, osassa oli jopa pidennetyt aukioloajat ja tarjolla esimerkiksi tavallisesta viikonlopusta poikkeavasti lounas. Jokaisen ravintolan mainoksessa tuntui toistuvan ajatus siitä, että perheen/suvun yhteinen pääsiäisateria (tai edes -lounas) nautitaan ravintolassa kodin sijaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti