Brasilialaiset syövät (kuten olen aiemmin kirjoittanut)
hyvin usein lihaa. Papujen ja riisin lisäksi on eräitä muitakin yleisiä ja jo tutuksi tulleita lisukkeita:
Farofa (maniokkijauheos) Kaupoissa on tarjolla yleensä useiden eri valmistajien farofaa. Perusfarofan
lisäksi on olemassa esimerkiksi valkosipulilla, sipulilla tai pekonilla
höystettyjä versioita. Valmista farofaa voi kotona myös tuunata mm. lisäämällä
mukaan paistetun kananmunan. Farofa vaikutti minusta aluksi vain omituiselta
kuivalta jauholisukkeelta, mutta nyt sen koostumukseen on jo tottunut ja
oppinut myös maustamaan ja tuunaamaan sitä juuri meille sopivaksi. Farofa on
peruslisuke esimerkiksi grilliravintoloissa.
Palmunsydämet ovat toinen yleinen lisuke. Lähikaupassamme on myynnissä ainakin puolen tusinan
eri tuottajan palmunsydämiä eri kokoisissa lasipurkeissa. Palmunsydämet ovat
pitkiä, melko paksuja pötköjä. Buffetpöydässä olevat palmunsydämet saattavat
joskus olla puumaisia, eivätkä kovin hyvän makuisia. Sen sijaan kaupasta
ostetut, etikkaliemeen säilötyt palmunsydämet ovat aina maistuneet hyviltä.
Olemme käyttäneet niitä lisukkeena sellaisenaan, mutta niitähän voisi myös
käyttää esimerkiksi salaateissa.
Etikkasalaatti (salada vinagrete) löytyy yleensä aina grilliravintolan
lisukepöydästä sekä monien muiden ravintoloiden annoksista lisukkeena. Salaatissa
on hyvin pieneksi pilkottua sipulia, tomaattia ja paprikoita.
Salaatinkastikkeessa on etikkaa, oliiviöljyä ja mausteita. Onnistuneimmillaan
salaatti on mukavan etikkainen vastapaino esimerkiksi liharuualle.
Huonoimmillaan salaatti maistuu lähinnä vettyneiltä vihanneksilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti