perjantai 8. joulukuuta 2017

Suosittuja lisukkeita

Brasilialaiset syövät (kuten olen aiemmin kirjoittanut) hyvin usein lihaa. Papujen ja riisin lisäksi on eräitä muitakin yleisiä ja jo tutuksi tulleita lisukkeita:

Farofa (maniokkijauheos) Kaupoissa on tarjolla yleensä useiden eri valmistajien farofaa. Perusfarofan lisäksi on olemassa esimerkiksi valkosipulilla, sipulilla tai pekonilla höystettyjä versioita. Valmista farofaa voi kotona myös tuunata mm. lisäämällä mukaan paistetun kananmunan. Farofa vaikutti minusta aluksi vain omituiselta kuivalta jauholisukkeelta, mutta nyt sen koostumukseen on jo tottunut ja oppinut myös maustamaan ja tuunaamaan sitä juuri meille sopivaksi. Farofa on peruslisuke esimerkiksi grilliravintoloissa.

Palmunsydämet ovat toinen yleinen lisuke. Lähikaupassamme on myynnissä ainakin puolen tusinan eri tuottajan palmunsydämiä eri kokoisissa lasipurkeissa. Palmunsydämet ovat pitkiä, melko paksuja pötköjä. Buffetpöydässä olevat palmunsydämet saattavat joskus olla puumaisia, eivätkä kovin hyvän makuisia. Sen sijaan kaupasta ostetut, etikkaliemeen säilötyt palmunsydämet ovat aina maistuneet hyviltä. Olemme käyttäneet niitä lisukkeena sellaisenaan, mutta niitähän voisi myös käyttää esimerkiksi salaateissa.

Etikkasalaatti (salada vinagrete) löytyy yleensä aina grilliravintolan lisukepöydästä sekä monien muiden ravintoloiden annoksista lisukkeena. Salaatissa on hyvin pieneksi pilkottua sipulia, tomaattia ja paprikoita. Salaatinkastikkeessa on etikkaa, oliiviöljyä ja mausteita. Onnistuneimmillaan salaatti on mukavan etikkainen vastapaino esimerkiksi liharuualle. Huonoimmillaan salaatti maistuu lähinnä vettyneiltä vihanneksilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti